lördag 8 februari 2014

Det var mitt 2013 - del 2

Juli 

När juli började hade vi förflyttat oss från Åbo, till Helsingfors, där vi fick låna en tom lägenhet ett par nätter. Det blev klassikerna Högholmen, Borgbacken, Sveaborg och lite cykling hit och dit i några dagar innan vi körde hemåt igen. Väl hemma fick vi höra roliga nyheter från Bäckbyhållet. Sommarlovet fortsatte i skön takt med Humlehelg, jordgubbar, besök av Ylva och Anders, Petter på After Eight, sommarteater och ett och annat försök att ordna upp i vårt skåpkaos före flytten. I slutet av månaden stuvade vi som vanligt in pick och pack i bilen och siktade på Arjeplogs fjällvärld. Två ovanligheter bara - vi tog (för första gången) båten över till Umeå, och vi hade sällskap av hela min stora familj, och nån dag senare, av min moster och största delen av hennes familj. The more, the merrier! Fjälldagarna blev ovanligt regniga i år, men med regnkläder och stövlar, och dessutom gott sällskap i tre stugor behövde vi inte försmäkta.



Augusti

När fjällsemestern led mot sitt slut körde vi bara en bit hemåt, på vägen blev det en skön helg i Norrfjärden hos Ylva och Anders - och då var sommarvädret på vår sida. När vi kom hem var det fortfarande sommarlov, men så småningom började vi ställa in oss på en period då mycket skulle hända: samtidigt som höstterminen drog igång började det vara uppbrottsstämning i luften - i månadsskiftet skulle vi flytta från vårt hem de senaste fyra åren. Dessutom var det fullspäckat med skojigheter - roligt visserligen, men det sänkte inte tempot direkt. Humlefestivalen blev en fin grande finale på sommaren. Pappa firade sina 60 år och mommo sina 80. Jag var på släktträff samma eftermiddag som Mattus var på bröllop. Och sen packade vi ihop och flyttade.



September

Omtumlande, minst sagt. Att få nycklarna till ett hus och i stort sett flytta in samma dag. Att inse alla renoveringsbehov som vi halvblundat lite för. Att vänja sig av med vår kära terrass och att leva ur kartonglådor i veckor. Däremellan bl.a. fira moffa som också blev 80. Och samtidigt jobba på, bolla vidare en termin som nätt och jämnt kommit igång och dessutom dra igång det andra jobbet som började först nu. Tintin försvann dessutom och var borta i några veckor. Både han och vi blev lyckliga när vår f.d. granne tipsade oss om att han brukade sitta i deras fönster! När han väl kommit hem blev han kelsjuk och gosig som aldrig förr.


 Oktober

Oktober, födelsedagsmånaden - också för systerson Joar, som firade sin tvåårsdag genom att skaffa hjärnskakning. Vi hade ett lugnt (och lite för kort) höstlov hemma, men Arvid fick i alla fall göra biodebut. Helgen efter höll vi kvar höstlovskänslan med två toppendagar i Tammerfors: delfinshow, höstfärger, hotellnatt och lite ikea på slutet. Vårt enkla första renoveringsobjekt, arbetsrummet, blev betydligt mer långdraget och invecklat än vi hade räknat med. I slutet av oktober piggade Jenny och Kittan upp i regnrusket genom att ställa till med ett hejdundrande förlovningskalas.




November

Mest vardag och jobb, och jag trivdes med det. Hanna och Amanda fyllde som de brukar, och generationsskiftet gick igenom på Stennabba, så numera är det lillebror Johannes som officiellt är håssbond med spännande planer för föusi. Mattus och jag firade vår 10-åriga bröllopsdag (som hade passerat ganska obemärkt i augusti) genom att åka iväg på några regniga dagar till den eviga staden Rom - en upplevelse! En snabbvisit i Amsterdam blev det också på hemvägen. Barnen hade passat på att vara sjuka under tiden, en sjuka som jag också åkte på några dagar senare, om än ganska snällt. Ylva och Anders kom hit till lillajul, en helg som var trevlig, men som blev lite rumphuggen på grund av lite sjukdom och lite avloppsproblem... men däremellan var det kul att hänga med dem!




December

December tuffade på i högt tempo med allehanda julfester och julförberedelser tillsammans med jobb och renoveringsfunderingar. Självständighetshelgen var vit och vacker, men efter det blev det dåligt med snö - tristare väder får man leta efter, men julkänslorna infann sig ändå som de skulle. Jullovet kom som en välkommen andhämtningspaus, även om öroninflammation och tillhörande antibiotikakurer för både Mattus och Edvin gjorde att mellandagarna blev lite mer händelselösa än vi hade tänkt oss. Men vi kom äntligen nånstans med renoveringen i arbetsrummet, och det var på tiden... Julhelgen, förresten, var traditionell och intensiv och julig - vi firade först med Mattus föräldrar och sen med hela min familj - jag tror vi var 15 personer som övernattade på Stennabba på julnatten. 




Inga kommentarer: