lördag 11 januari 2014

Arrivederci Roma! (23.11)


Vi hade en kväll kvar i Rom, och tanken hade varit att vi skulle äta nåt gott och gå runt och se oss omkring. Fontana di Trevi hade jag tänkt att jag ville se. Det lät som en bra tanke i teorin, men när vi gick ut från Vatikanmuseerna och vattnet dundrade ner på oss kändes det inte som en idealisk plan. Inte riktigt. Men eftersom vi inte hade någon bättre, så höll vi oss till planen. Vart vi skulle ta oss var vi inte så säkra på, men eftersom vi tydligen skulle kunna ta oss relativt lätt till Spanska trappan med tunnelbana och jag hade hört att det finns ganska gott om bra matställen där i närheten fick det bli så. Spanska trappan såg vi alltså. Den var... ganska blöt. Och ganska mörk. Och de där knallrosa blommorna jag sett på bild? Inte i november direkt.

Men när vi nu ändå var där gick vi pliktskyldigast upp till kyrkan Trinità dei Monte högst upp. Utsikten var också ganska blöt och mörk, men rosförsäljarna förtvivlade inte, utan försökte ändå pracka på oss roseländena. Argh, så påflugen en var, stod och envisades över axeln på oss fast vi tackat nej och försökt ignorera honom. Tills jag uppbådade all min högstadielärarpondus, vände mig om, såg honom bistert i ögonen och sa no grazie med is i rösten och stål i blicken. Ha! Han backade! Power.

Skyndande gestalt under gult paraply - jo, jag.
Nå, vi gick upp och vi gick ner. Imponerade var vi väl inte direkt, utan vi gick vidare i gränderna för att undersöka var det fanns mat.Vi kom till en större gata där vi tacksamt gick in i en lördagskvällsöppen butik (Gap, eller nåt liknande) för att andas ut lite från regnet, och hittade sedan en kyrka, Basilica dei Sant Ambrogio e Carlo (omöjligt namn att minnas!!). Den var öppen, och vi gick in. Och även om vi hade sett Peterskyrkan tidigare samma dag, och dessutom fortsatt med både Rafaelrum och Sixtinska kapellet, tog den andan ur mig. Ännu en storslagen kyrka! Och det knäppa är att den varken var utmärkt på vår karta eller nämnes i vår (visserligen ganska tunna) guidebok. Det var alltså en oansenlig medelmåtta till kyrka som nu inte var värd att göra så stor sak av, tydligen. Igen, only in Rome. I en annan stad skulle det här vara en kyrka som folk flockas runt.

Inga bilder däremot, eftersom det var mässa på gång - eller kanske snarare en slags enklare bönestund. Vi satte oss ner en stund och förstod inget, men här kände jag stillheten. Det här var ett gudstjänstrum.

Obs: inte snö, men regn + blixt...

Hög tid för kvällsmat, och vi letade oss tillbaka till ett hotell med restaurang som vi nyss hade gått förbi. Fullträff! Restaurangen var liten och trång, men jättemysig på ett ganska avskalat och trendigt sätt. Åt god pizza. Njöt av stämningen. Hade det gott.


...tog ingen efterrätt, för vi måste ju få ner lite mer gelato! Inte svårt att hitta kvällsöppen gelateria i de där kvarteren, inte ens en regnig novemberkväll... 


Och så var det ju Fontana di Trevi som jag ville se. Den var fin. Den var också ganska regnig och blöt. Men så komiskt att se alla turister (med paraplyer) som trängdes där till och med i det här hundvädret! (Precis som vi, alltså.) Ingen som kände sig frestad att bada, dock...



Pizza, gelato och Fontana di Trevi. Vi var fullständigt nöjda. Vi visste nu inte exakt hur vi skulle ta oss hem, men med lite kringelikrokar och under ledning av Mattus cykeldator hittade vi nu ändå vår buss och tjuvåkte lite oplanerat hem utan att betala, vilket ju gav lite extra spänning i tillvaron.

(Men vi trodde faktiskt att det gick att betala i en automat på bussen, för det gick faktiskt på en buss tidigare på dagen. Så hur ska man veta om det går eller ej? Om det går att klampa på utan att skaffa på förhand eller ej? Kanske nåt man måste vara romare för att begripa.)


Hemåt igen. Packa ihop. Kolla upp bästa sättet att ta sig till flyget innan det ens blir morgon. Tack för den här gången, Rom! Det blir säkert fler besök, det här kändes mest som en aptitretare. Den gången hoppas vi på torrare fötter och fler färger än grått på himlen. Men vi hade det bra, alldeles utmärkt var det!

Stay tuned, nästa dag/inlägg gör vi Amsterdam!


Inga kommentarer: